Модель вібраційного відгуку від тіла з тріщиною - Мацько, І.Й.; Кравець, І.Б.; Яворський, І.М.; Заяць, В.М. (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, 2009)
Запропоновано нову модель для опису коливань деталі з тріщиною. Досліджено вплив розміру тріщини на імовірнісні характеристики вібраційного відгуку. Проведено порівняння використання як діагностичного критерію компонентів математичного сподівання та компонентів дисперсії вібраційного відгуку.