Визначення зони зварного шва на рентгенівських зображеннях труб - Івасенко, І.Б. (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, 2009)
Запропоновано метод локалізації зони зварного шва на сканованих рентгенівських зображеннях труб. Він базується на визначенні зони труби та подальшому аналізі локальних перепадів яскравості на зображенні. Наведено результати апробації методу на реальних зображеннях.