Сучасний погляд на проблемні аспекти відкритої артеріальної протоки у дітей (огляд літератури) - Кулікова, Д.О. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Огляд літератури присвячено одному з актуальних напрямків сучасної хірургії — проблемі відкритої артеріальної протоки (ВАП) у дітей різних вікових груп. Це одна з найпоширеніших вроджених вад серцево-судинної системи, яка може траплятися як в ізольованому вигляді, так і в поєднанні з іншими вадами серця і судин. Подано існуючу термінологію, класифікацію, діагностичні критерії гемодинамічно значущої ВАП, докладно описано її ехокардіографічні ознаки. Висвітлено сучасні підходи до лікування ВАП у дітей, що включають консервативні та хірургічні методи.