Декомпозиція простору під час кластеризації даних великої розмірності - Мельник, Р.А.; Тушницький, Р.Б. (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, 2009)
Для зменшення часових затрат під час кластеризації даних великих розмірів запропоновано декомпозиційний підхід, що базується на розбитті простору згідно з координатними вісями гіперкубів. Відповідне керування алгоритмом дає змогу об'єднувати кластери - результати з підмножин - у кінцеві при незначних втратах точності. Як приклади практичних даних використані зображення із значними кількостями пікcелів.