Діагностика інфікованих форм панкреонекрозу - Бойко, В.В.; Лихман, В.М.; Ткач, С.В.; Шевченко, О.М.; Меркулов, А.О.; Волченко, І.В.; Османов, Р.Р. (Міжнародний медичний журнал, 2018)
Пацієнтам із гострим некротизуючим панкреатитом виконано черезшкірну тонкоголкову аспіраційну біопсію парапанкреатичної клітковини під ультразвуковим контролем із мікробіологічним дослідженням біоматеріалу з метою верифікації гнійно-септичних ускладнень панкреонекрозу. Використання цього способу діагностики інфікованого панкреонекрозу дало змогу своєчасно виявити інфекційні ускладнення, у результаті чого зменшилося число ранніх операцій і випадків системних ускладнень.