Оптимізація m-паралельного блочного пошуку інформації у послідовних файлах баз даних - Лісовець, В.Я.; Цегелик, Г.Г. (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, 2009)
Побудовано оптимальний пошук записів з використанням m-паралельного блочного пошуку в послідовних упорядкованих файлах баз даних, які зберігаються в зовнішній пам'яті багатопроцесорної ЕОМ, для таких законів розподілу ймовірностей звертання до записів, як рівномірний, "бінарний", Зіпфа та узагальнений, частковим випадком якого є розподіл, що наближено задовольняє правило "80 - 20". За критерій оптимальності взято математичне сподівання загального часу, необхідного для пошуку запису у файлі.