Захист центральних та периферичних органів у хірургії аорти - Бучнєва, О.В. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2019)
Дано оцінку використанню способів захисту центральних та периферичних органів за результатами аналізу оперативного лікування пацієнтів із гострими розшаровуючими аневризмами аорти торакоабдомінальної локалізації. Відзначено позитивний вплив гіпотермії на метаболізм спинного мозку. Простежено тенденцію більш сприятливого післяопераційного періоду у хворих, яким було застосовано зазначені способи захисту. Ключові слова: аневризма аорти, хірургічне лікування, захист органів.