Використання адаптивних онтологій в інтелектуальних системах прийняття рішень - Литвин, В.В.; Даревич, Р.Р.; Досин, Д.Г. (Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, 2009)
Розглянуто два підходи до побудови інтелектуальних систем прийняття рішень, які базуються на знаннях системи з використанням прецедентів та планування. Запропоновано використовувати мережі Петрі для моделювання процесу досягнення кінцевого стану, мережі Байяса - для моделювання ймовірнісного оцінювання переходів між станами, а також онтологію предметної області - для опису станів і обчислення необхідних затрат ресурсів на переходи між станами.