Теоретико-методологічні аспекти інформаційно-психологічної безпеки в послідовності держава – регіон – суспільство – людина - Науменко, Н.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Уточнення поняття інформаційно-психологічна безпека – актуальне наукове завдання, в тому числі в сфері забезпечення економічної безпеки регіонів. Розглянуто інформаційно-психологічну безпеку в трьох системах: безпека людини, інформаційна безпека регіону, інформаційна безпека держави. Специфікою інформаційно-психологічної безпеки є її взаємозв'язок з інформаційними процесами, інформаційними потребами та загрозами, в той же час як безпека людини охоплює в сукупності економічні, соціальні, екологічні, технологічні та інші аспекти проблеми безпеки. Представлено концепт схему видів інформаційної безпеки держави та її регіонів. В забезпеченні інформаційної безпеки виділено три основних аспекти: інформаційно-технічний; інформаційно-правовий; психолого-педагогічний. Наведено структуру гуманітарних проблем інформаційної безпеки в стислому вигляді. Розглянуто соціально-економічні проблеми інформаційної безпеки: інформаційна злочинність, проблема інформаційної нерівності (інформаційна асиметрія). Представлено основні напрямки вдосконалення теоретико-методичних положень вирівнювання асиметрії соціально-економічного розвитку регіонів. Проблема інформаційної асиметрії на рівні регіонів України на даний момент залишається надзвичайно широкою та складною в соціально-економічному дослідженні.