Находка ранней монеты Кизика в Ольвии - Крутилов, В.В.; Буйских, А.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
Публікацію присвячено ранній монеті Кизіка — гекті, знайденій в Ольвії на ділянці Р-25 в 2011 р. За типологічним та хронологічним розподілом Х. фон Фрітце ця монета відноситься до групи І, яка датується 600—550 рр. до н. е. На її лицьовій стороні зображено дві голови тунців, повернуті протилежно, і цілого тунця під ними, на оборотній — вдавлений квадрат. Кизікін знайдено на схилі верхньої тераси в південно-східній частині Ольвії — там, де в останній чверті VI ст. до н. е. було закладено теменос. Ця культова ділянка, вже третя в Ольвії, була присвячена Афродіті, а кизікін можна вважати вотивною пожертвою, принесеною на теменос. На сьогодні ольвійська гекта є найранішою паспортною знахідкою монети Кизіка в Ольвії.