Сучасні підходи до розв'язання задач комп'ютерного зору - Тимчишин, Р.М.; Волков, О.Є.; Господарчук, О.Ю.; Богачук, Ю.П. (Управляющие системы и машины, 2018)
Наведено структурований огляд сучасних методів розв’язання задач комп’ютерного зору, їх переваг та недоліків, і визначення невирішених проблем. Цей напрямок швидко прогресує, що пов’язано зі збільшенням обчислювальної потужності комп’ютерів, а також підключенням до дослідження таких гігантів IT індустрії, як Google і Microsoft. Розглянуто абсолютно різні за своєю природою підходи: підхід на основі нечіткої логіки; підхід на базі згорткових нейронних мереж та глибокого навчання; підхід з використанням детекторів і дескрипторів. Розглядається не тільки точність алгоритмів, але і їх швидкодія та затрати пам’яті, що відіграють важливу роль для вбудованих систем (безпілотних літальних апаратів, мобільних пристроїв, роботизованих та супутникових систем).