Dzieje rodu Hornostajów herbu Hippocentaurus i losy ich archiwów - Pawiłan, K. (Археологія і давня історія України, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie historii rusko — litewskiego rodu Hornostajów herbu Hippocentaurus, którego dzieje sięgają od końca XV w., aż do momentu wygaśnięcia rodu w drugiej połowie XVII w. Opisana została także historia twórcy rodowej potęgi — Iwana Ostafijewicza Hornostaja. Podjęto próbę rekonstrukcji losów wytworzonych przez nich archiwów. Artykuł zawiera krótką charakterystykę materiałów archiwalnych rodu, przechowywanych w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie w zespole archiwalnym Archiwum Potockich z Radzynia (numer zespołu 334).