Аналіз особливостей змін клімату в центральних районах України на протязі 1991 – 2017 рр. (на прикладі м. Умань) - Пепеляєв, В.А.; Голодніков, О.М.; Голоднікова, Н.О. (Теорія оптимальних рішень, 2019)
Аналізується характер зміни клімату в м. Умань на протязі періоду 1991 – 2017 рр. Вивчається динаміка відхилення від кліматичної норми середніх річних, сезонних і місячних значень температури повітря та кількості опадів. Встановлено значне пришвидшення темпів зростання середніх значень весняної і літньої температур в м. Умань на протязі останнього десятиліття.