Середньовічне селище Ходосівка-Рославське (до десятиріччя розкопок пам'ятки) - Готун, І.А. (Археологія і давня історія України, 2017)
У 2007 р. Північна експедиція ІА НАН України відкрила поселення доби Київської Р усі та монгольсько-литовського періоду в с. Ходосівка у південних передмістях Києва. В же перший сезон розкопок пам'ятки привів до висновків стосовно високого рівня розвитку матеріальної і деяких елементів духовної культури мешканців цього соціально-економічного феномену, які були сформульовані у статті «Неординарність давньоруського села на прикладі селища Ходосівка-Рославське».