Свердловське-1: біогосподарська діяльність мешканців роменського городища на Чернігівщині - Черненко, О.Є.; Кравченко, Р.А.; Горбаненко, С.А.; Горобець, Л.В.; Ковальчук, О.М.; Сенюк, О.Г.; Сергєєва, М.С. (Археологія і давня історія України, 2017)
До наукового обігу вводиться блок нових даних, що стосується різнобічних палеоекологічних / біогосподарських аспектів, які було отримано завдяки застосуванню методів природничих досліджень до матеріалів городища Свердловське-1. Блок складається з кількох окремих досліджень: палеоботанічних (визначення культурних рослин і бур'янів; порід дерев) та археозоологічних (теріологічних, орнітологічних, іхтіологічних). Ретельний аналіз цього блоку, зіставлення отриманих незалежно природничих даних, загальних палеоприродних досліджень, а також археологічних матеріалів надало підґрунтя для комплексного вивчення навколишнього середовища і біогосподарської діяльності давніх мешканців поселення.