Еколого-економічна ефективність землекористування в умовах поглиблення інституціональних трансформацій - Сакаль, О.В. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Проаналізовано сучасні підходи до визначення змісту еколого-економічної ефективності землекористування та розкрито доктринальні питання останньої в умовах поглиблення інституціональних трансформацій. Встановлено, що переважна більшість вітчизняних дослідників трактують це поняття стосовно використання сільськогосподарських угідь або земель сільськогосподарських підприємств. Доведено, що такий підхід виправданий, зважаючи на структуру земельного фонду України. Однак при цьому нівелюються інші цілі діяльності землекористувача та функції землі. Запропоновано досліджувати категорію еколого-економічна ефективність землекористування відповідно до положень екологічної економіки, теорії суспільного добробуту, концепції загальної економічної вартості. Ґрунтуючись на класифікації функцій землі, визначено критерії виділення речового змісту і суспільної форми еколого-економічної ефективності землекористування.