Композиційна конвергенція інформаційних технологій у системах ситуаційного управління на основі моделі знань предметної області - Коваленко, О.Є. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Запропоновано знання-орієнтовану модель конвергенції інформаційних технологій шляхом їх композиції. Визначено відповідність між формальним описом проблемної області та засобами інформаційних технологій. Наведено класифікацію категорій інформаційних технологій та представлено формальну модель їх композиції в системах ситуаційного управління. Запропонований підхід забезпечує облік та конвергенцію засобів інформаційних технологій для вирішення цільових проблем ситуаційного управління шляхом композиції етапів онтологічного аналізу вимог, функціональної декомпозиції, предметної інтерпретації та фізичної реалізації. Використання запропонованої моделі процесу проектування дозволить забезпечити формалізований синтез систем ситуаційного управління для цільової предметної області шляхом конвергенції інформаційних технологій на основі моделей знань.