Скляні фіали римського часу з Ольвії - Пукліна, О.О. (Археологія і давня історія України, 2018)
Серед різноманітних форм античного скляного посуду для пиття в Північному Причорномор'ї виділяється група чаш-фіал ІІ —ІІІ ст. з гравірованим і шліфованим орнаментом. Тут проаналізовано фрагменти такого посуду, знайдені в Ольвії на території римської цитаделі, які зберігаються в Наукових фондах Інституту археології НАНУ. Розглянуто також питання технологічних прийомів виготовлення фіал. Розповсюдження та активне користування фіалами співпадає з активізацією торгівельних зв'язків, економічним піднесенням Ольвії у другій половині ІІ — першій половині ІІІ ст. і перебуванням у місті римського гарнізону.