Ольвійські погрудні теракоти з ліпними чашею і прикрасами - Шевченко, Т.М. (Археологія і давня історія України, 2018)
Проаналізовано погрудні жіночі зображення, прикрашені стефаною і сережками, знайдені в Ольвії. Наявність ліпної чаші на голові виготовленої у формі фігурки, а також аналогії поза Причорномор'ям уможливлюють трактувати їх як погруддя-фіміатерії, що використовувались у релігійних культах.