Застосування технології штучного інтелекту в управлінні виконавчими рухами механізмів з паралельною структурою - Ковалевський, С.В.; Ковалевська, О.С. (Штучний інтелект, 2017)
У статті розглянуто питання застосування нейронних мереж до створення системи ідентифікації та управління мобільними верстатами-роботами. Запропоновано новий підхід із застосуванням спектрального аналізу функцій поглинання механізмом верстата-робота збудженої акустичної хвилі з подальшою обробкою інформації на глибоких нейронних мережах каскадної архітектури. Математична модель процесу включає рівняння модифікованих активаційних функцій, що мають складану структуру зв'язків, і відображає взаємозв'язок акустичного спектру і координат актуальної точки об'єкта. Акустичний спектр відгуку, що є сумою збуджених, поглинених і відображених акустичних хвиль, піддається обробці за допомогою глибоких нейронних мереж. Побудована нейромережева еталонна модель, що дозволяє діагностувати поточну характеристику стану об'єктів, таких як конфігурація механізму, його геометричні параметри, динаміка переміщення вузлів.