Застосування методів компютерного зору для виявлення займання у приміщення - Терещенко, В.М.; Терещенко, Я.В.; Бондарець, І.М. (Штучний інтелект, 2017)
Статтю присвячено розробці та застосуванню методів комп’ютерного зору для виявлення потенційних чинників пожежної небезпеки у приміщеннях та офісах і попередження пожежі. Запропоновано методику виявлення пожежі за допомогою послідовності кольорових зображень з камери відеоспостереження. Розроблено систему розпізнавання займання у приміщенні та алгоритм перевірки її на точність. Дана робота орієнтована на виявлення пожеж камерами із максимально різними характеристиками, в першу чергу, із поганими характеристиками задля зменшення вартості такої системи.