Нечітке логічне виведення на основі теорії питальників - Шушура, О.М. (Штучний інтелект, 2018)
Моделі прийняття рішень на основі нечіткого виведення отримали значне розповсюдження при управлінні складними системами. При зростанні кількості нечітких продукцій у базах знань актуальним постає завдання підвищення ефективності процедур нечіткого виведення. У роботі запропоновано для проведення нечіткого логічного виведення застосовувати побудову відповідного питальника на основі методів теорії питальників. Показана відповідність структури нечіткої бази знань базовим характеристикам питальників, наведено реалізацію процедур нечіткого виведення на основі обробки графа питальника. Результати роботи можуть бути використані при розробці інформаційних технологій для управління складними системами на основі нечіткої логіки.