Просторова диференціація сільських територіальних громад в Україні - Ільїна, М.В.; Шпильова, Ю.Б. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Розкрито особливості формування місцевих бюджетів та проаналізовано програми розвитку об’єднаних територіальних громад різних регіонів. Виділено низку проблем, недоліків і прогалин, обумовлених специфікою їх розміщення та віддаленістю від великих урбаністичних центрів. Визначено три типи громад: наближені до великих міст, відносно віддалені та периферійні. Здійснено оцінку тенденцій соціально-екологічного й економічного розвитку сільських територіальних об’єднань в Україні та їх просторову диференціацію. Відповідні проблеми, можливості й загрози, характерні для кожного з визначених типів громад, структуровано у SWOT-аналізі.