Наукові підходи до розроблення планувальної документації для об’єднаних територіальних громад - Дорош, О.С.; Купріянчик, І.П.; Мельник, Д.М. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2018)
Розглянуто земельне та містобудівне законодавство стосовно планування розвитку системи землекористувань у межах об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Виявлено, що законодавчі норми потребують доопрацювання. Доведено необхідність оновлення наявної землевпорядної документації, розробленої до прийняття Закону України «Про землеустрій», та зміни структури містобудівної у зв’язку з ухваленням Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», оскільки вони не забезпечують цілісність планувального процесу в межах територій цих спільнот через їх інституційну несформованість (доведено на прикладі Паланської об’єднаної територіальної громади Уманського району Черкаської області). Науково обґрунтовано пріоритетність землевпорядної та містобудівної документацій як найвпливовіших інструментів під час планування розвитку системи землекористувань в ОТГ і встановлено їх взаємозалежність.