Вітрові ресурси Тернопільської області - Осадчий, В.І.; Скриник, О.Я.; Ошурок, Д.О.; Скриник, О.А. (Геоінформатика, 2017)
Проведено кліматологічне оцінювання вітрового режиму та вітроенергетичних ресурсів Тернопільської області за період 1981—2010 рр. Для аналізу використано строкові дані, отримані на мережі станцій гідрометеорологічної служби України, дані реаналізу ERA-Interim, залучено діагностичну метеорологічну модель CALMET. Розраховано основні статистичні показники вітрового режиму на станціях області та значення вітроенергетичного потенціалу у вузлах розрахункової сітки з просторовою роздільною здатністю 2,5 км на висотах 10, 30, 50, 70, 90 і 110 м. Виконано порівняльний аналіз розрахованого просторового розподілу вітроенергетичного потенціалу з раніше опублікованими оцінками. Показано ефективність використання моделі CALMET для визначення вітроенергетичних ресурсів обмежених територій невеликих просторових масштабів зі складним рельєфом. Виявлено райони, які можуть бути перспективними для виробництва вітрової електроенергії як у промислових обсягах, так і в приватних господарствах.