Продукція полтавських гончарів XVIII ст.: горщики - Коваленко, О.В. (Археологія і давня історія України, 2018)
Розглянуто особливості продукції полтавських гончарів XVIII ст. Зокрема, проаналізовано форму та декорування горщиків. Виділені морфологічні типи, переважаючі орнаментальні схеми. З'ясовано, що на сьогодні особливостями полтавського посуду слід вважати: теракотові посудини із приземкуватим округлим тулубом, невисокими вінцями, прикрашені мальовкою типовими орнаментальними схемами, які включають лінії, кривульки, «пальчики», «гребінці», «гачок», «ляпки», крапки.