До 25-річчя запуску космічного телескопа «Хаббл» - Колтачихіна, Ол.Ю. (Наука та наукознавство, 2015)
У цьому році виповнилося 25 років з дня запуску космічного телескопа «Хаббл» – однієї з найбільших автоматичних обсерваторій, що перебуває на навколоземній орбіті. Його запущено з борту космічного корабля Discovery STS-31 24 квітня 1990 р., 25 квітня – виведено на навколоземну орбіту. Розміщення телескопа в космосі дало можливість реєструвати електромагнітне випромінювання в діапазонах, в яких земна атмосфера непрозора, насамперед в інфрачервоному. Завдяки відсутності впливу атмосфери роздільна здатність телескопа збільшилася в 7–10 разів порівняно з аналогічним телескопом, розташованим на Землі.