Початок Другої світової війни та Україна в сучасному науковому дискурсі (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 9 жовтня 2019 р.) - Лисенко, О.Є. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді висвітлено широке коло проблем, пов'язаних з науковим осмисленням подій напередодні і на початку Другої світової війни та їх впливу на Україну. Цей період закономірно привертає увагу вчених, і особливої ваги в цьому контексті набувають дослідження факторів, що спричинили наймасштабніше у світовій історії збройне протистояння, трагічним наслідком якого стали нечувані людські і матеріальні втрати. За останні десятиліття установи НАН України здійснили велику роботу з критичного переосмислення радянської історіографічної спадщини та формування повноцінної джерельної бази досліджень Другої світової війни, що дало змогу чіткіше окреслити її характер і розкрити потужний державотворчий потенціал українського народу.