Статистична фізика складних систем — новий напрям міждисциплінарних досліджень (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 23 жовтня 2019 р.) - Головач, Ю.В. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді проаналізовано сучасний стан і шляхи розвитку такого напряму міждисциплінарних досліджень, як статистична фізика складних систем. Виокремившись відносно недавно, цей напрям має широку сферу застосування — від моделювання та прогнозування взаємодії частинок у конденсованому середовищі, вивчення поведінки фізичних, хімічних і біологічних систем до нового узагальненого підходу до досліджень соціальних явищ, процесів та проблем суспільства.