Сейсмостійкість будівель і споруд та віброзахист важких гірничих машин (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 23 жовтня 2019 р.) - Дирда, В.І. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді розглянуто напрями фундаментальних і прикладних досліджень у галузі механіки пружно-спадкових середовищ та впровадження отриманих результатів у будівельній галузі та гірничовидобувній промисловості. Дослідження систем вібросейсмозахисту є актуальними з огляду на те, що розробки в цій галузі спрямовані на зменшення природних і техногенних навантажень на будівлі й споруди, а також на підвищення віброзахисту важких гірничих машин.