Нормалізуючий вплив композита "Лімфосиліка” на біохімічні показники крові та прояви метаболічного синдрому - Островська, Г.В.; Пазюк, Л.М.; Крупська, Т.В.; Рослова, Н.М.; Ткаченко, О.В.; Туров, В.В.; Дзержинський, М.Е. (Доповіді НАН України, 2019)
Показано, що висококалорійний раціон у щурів протягом 100 діб спричиняє розвиток окремих проявів ожиріння та метаболічного синдрому, які виражаються у збільшенні маси тіла та вісцерального жиру, виникнення початкових і середніх стадій паренхіматозної жирової дистрофії із зниженням морфологічних проявів синтетичної активності ядра, з незначними відхиленнями на біохімічному рівні. Після введення фітокомпозита з високим вмістом поліфенолів, а також флавоноїдів, терпенів полісахаридів у ряді випадків відмічено прояви “адаптаційного напруження” гепатоцитів печінки, як на фоні стандартного, так і висококалорійного раціону. Встановлено позитивний вплив композитної системи на основі високодисперсного кремнезему та фітосировини з високим вмістом поліфенолів на зниження частки вісцерального жиру в організмі щурів, що утримувалися на стандартному раціоні харчування, нормалізацію рівня білірубіну та його фракцій, а також зниження рівня холестеролу і лужної фосфатази на фоні модельованого ожиріння, підвищення глобулінових фракцій сироватки крові, протективну дію щодо дистрофічних змін у тканині печінки на фоні аліментарного ожиріння.