Отримання надтвердих алмазних композитів та визначення їх термостійкості методом диференційного термічного та термогравіметричного аналізу - Стратійчук, Д.А.; Туркевич, В.З. (Доповіді НАН України, 2019)
В умовах високих р,Т-параметрів (7,7 ГПа та 1950 C) у результаті рідкофазного спікання в системах Салм–(Ti₄WC₅)—Si, Салм–(Nb—Cr—C)—Si, Салм–(Ta—Cr—C)—Si, Салм–(V—Cr—C)—Si отримано над тверді композиційні матеріали на основі алмазу, визначено їх фазовий склад та деякі фізичні характеристики. У проточному струмені сухого повітря в температурному інтервалі 400—1200 °C методом диференційного термічного та термогравіметричного аналізу досліджено процеси окиснення отриманих алмазовмісних композитів і визначено їх термостійкість. Показано, що всі отримані матеріали починають окиснюватися на повітрі при температурі 850—900 °C, а найбільш інтенсивно процеси термодеструкції відбуваються в температурному інтервалі 950—1100 °C і на перших стадіях мають переважно поверхневий характер. В усіх випадках зафіксовані відповідні екзоефекти “горіння” Салм та окиснення подвійних карбідів, які входять до складу досліджувальних матеріалів. Найбільш термостійкими виявилися композити, отримані в системах Салм—(Ta—Cr—C)—Si та Салм—(Nb₀,₃₃Cr₀,₆₆C₀,₉₂)—Si.