Етапи формування системи механізмів управління природними ресурсами в Україні - Алимов, О.М.; Микитенко, В.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Обґрунтовано зміст п’яти етапів формування системи механізмів управління природними ресурсами в Україні, реалізація яких доцільна в умовах євроінтеграційних процесів. Доведено, що зазначене передбачає виконання таких процедур і заходів: формалізацію структури; забезпечення перманентної трансформації і векторності просторового розвитку; ідентифікацію закономірностей еволюції; моделювання ймовірних трансформацій; прогнозування стійкості, надійності та ефективності функціонування багатокомпонентної структури. Урахування і залучення визначеного переліку важелів і регуляторів забезпечує генерацію системних ознак в елементах сформованої макроструктури та перманентну трансформацію її опорної конструкції до раціонального формату. З’ясовано, що останнє слід виконувати за сімома замкненими фазами розроблення та реалізації відповідного типу стратегії природокористування в Україні для набуття національним господарством ознак системної стійкості до загроз і ризиків сталому розвитку в умовах ресурсних обмежень.