Особливості екосистемного оцінювання збитків від залпових та інших аварійних забруднень (на прикладі водних ресурсів) - Колмакова, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Досліджено сучасні виклики й принципи спільної екологічної політики ЄС у контексті екосистемного підходу до управління водними ресурсами. Розглянуто особливості води як економічного ресурсу і складової екосистеми. Проаналізовано методологічні підходи до визначення обсягів економічних збитків від забруднення водних ресурсів. Обґрунтовано концептуальні положення, які необхідно враховувати у процесі екосистемного оцінювання збитків, завданих залповими та іншими аварійними забрудненнями, і запропоновано схему їх формування, яка включає прямі й непрямі впливи. Акцентовано увагу на розробці принципово нового екосистемного світогляду й необхідності прийняття відповідного законодавства щодо екосистемного оцінювання збитків від забруднення довкілля, зважаючи на євроінтеграційні процеси.