«Модернізація» в убозтво: у Канаді вийшла книга про страждання України від Миколи II до Сталіна - Гогун, О. (Сiверянський літопис, 2019)
Поголовному людиновбивству в першій половині ХХ ст. в Україні присвячена нова компілятивна книга американського славіста Джорджа Лібера: «Тотальні війни і створення сучасної України, 1914 –1954». Основний висновок праці, винесений в анотацію: фронтові м'ясорубки, терор, Голодомор і геноциди викували з україномовного населення українців. З таким підходом і тематичним ракурсом книгу непросто помістити в історіографічний контекст.