Методологічні підходи до оцінювання екосистемних послуг - Сакаль, О.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Пошук адекватних підходів до оцінювання послуг екосистем є об’єктивною необхідністю ефективної державної політики забезпечення раціонального природокористування, що обумовлено широким спектром забезпечуючих, регулюючих і підтримуючих, а також культурних екосистемних послуг. У зв’язку з цим реальна вартісна оцінка природних ресурсів та умов довкілля на основі систематизованих підходів, зокрема з погляду теорії суспільної цінності природних ресурсів і концепції «готовності платити», до їх оцінювання може стати дієвим інструментом ринкового механізму регулювання природокористування. Доведено, що вартісна оцінка екосистемних товарів і послуг, за умов урахування як позитивних, так і негативних екстерналій використання природних ресурсів, при нераціональному природокористуванні приватним бізнесом відображає погіршення ефективності (прибутковості) господарської діяльності. Економічна оцінка природних ресурсів й умов довкілля стає пріоритетним інструментом непрямого впливу держави на процеси природокористування, створюючи стимули для суб’єктів господарювання раціоналізувати власну поведінку щодо екосистемних послуг. Зазначене в сукупності дає змогу враховувати вплив екосистемних послуг на суспільний добробут. Досліджено структуру загальної економічної вартості та відповідний об’єкт оцінювання екосистемних послуг. Виділено вигоди, що є об’єктом оцінки як прямого, так і непрямого використання, а також невикористання екосистемних послуг. Узагальнено критерії вибору підходу до оцінювання останніх. Систематизовано основні методи вартісної оцінки екосистемних послуг (виявлених переваг; суб’єктивних переваг; метод перенесення вигод).