Світовий досвід використання механізму фіскального регулювання в лісовому господарстві - Лицур, І.М.; Ткачів, С.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Висвітлено стан і проблеми фіскального регулювання в лісовому господарстві України. Визначено напрями його реформування, яке має відбуватися з урахуванням досвіду держав із розвинутою ринковою економікою – Польщі, США, Канади, Туреччини, Франції, Чехії, Фінляндії, Швеції, Німеччини, Італії, Австрії, зокрема щодо економічного регулювання процесів управління і використання лісових екосистем. Проаналізовано інструменти лісової політики зарубіжних країн. Виділено основні чинники, які впливають на функціонування механізму фіскального регулювання, а саме: рівень лісистості держави, форма власності (впливає на управління лісовим господарством), елементи оподаткування та особливості фіскальної політики (штрафи, пільги, кредити, субсидії). Розроблено пропозиції з реформування лісового господарства України, зважаючи на світовий досвід, та обґрунтовано висновки щодо необхідності вдосконалення ключових складових механізму фіскального регулювання у досліджуваній сфері. Запропоновано удосконалити діючий механізм фіскального регулювання шляхом диверсифікації переліку платежів за використання лісових ресурсів. Наголошено на необхідності поєднання найбільш ефективних механізмів бюджетно-податкового регулювання та стимулювання науково-технологічного прогресу.