Елементи економічного механізму раціонального природокористування та охорони навколишнього природного середовища - Дребот, О.І.; Гадзало, А.Я. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Проаналізовано наукові погляди щодо економічного механізму, окремі елементи природокористування та охорони навколишнього природного середовища. Запропоновано структурно-функціональну схему економічного механізму збалансованого природокористування на регіональному, локальному і національному рівнях. Виділено принципи, які враховують специфіку запровадження фіскальних регуляторів природокористування. Обґрунтовано, що збалансоване природокористування відбувається за допомогою економічного механізму, який охоплює сукупність інструментів, економічних впливів, а також принципів та критеріїв, що у збалансованому взаємозв’язку сприяють досягненню оптимального співвідношення між економічно доцільними та екологічно безпечними видами природокористування.