Екологічна модернізація у сфері охорони атмосферного повітря регіонів України: інтегральна оцінка - Обиход, Г.О.; Омельченко, А.А.; Бойко, В.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Проаналізовано сучасний стан атмосферного повітря на території України та її регіонів. Опираючись на Закон України «Про охорону атмосферного повітря», визначено перелік повітроохоронних заходів на підприємствах. На основі попередньо розроблених теоретико-методологічних підходів розраховано індекс екологічної модернізації атмосферного повітря регіонів України протягом 2010–2013 рр. За отриманими результатами виділено п’ять груп з різним індексом модернізації: високим, вищим від середнього, середнім, нижчим від середнього та низьким. Визначено території, що потребують особливої уваги, а саме прикордонні західні та східні регіони, Дніпропетровська область та м. Київ. Установлено та проаналізовано ваємозалежність між рівнем упровадження заходів щодо екологічної модернізації і станом атмосферного повітря, виявлено загальну тенденцію неефективності перших. Обґрунтовано напрями подальших досліджень щодо повітроохоронних заходів і превентизації для конкретних об’єктів, що сприятиме зменшенню обсягів викидів забруднюючих речовин і стабілізації рівня екологічної безпеки регіонів.