Екомодернізація полігонів твердих побутових відходів: організаційні та економічні аспекти - Омельяненко, Т.Л.; Маковецька, Ю.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Обґрунтовано, що на шляху впровадження вимог європейських директив Україна має реалізувати масштабні заходи щодо екомодернізації у сфері поводження з відходами, зокрема із захоронення побутових відходів: покращення санітарного стану полігонів, інвентаризація полігонів та сміттєзвалищ з метою визначення тих, що мають бути закриті або приведені у відповідність до вимог екобезпеки та європейських стандартів; будівництво регіональних полігонів тощо. Визначено, що вирішення поставлених завдань стримується низкою факторів, які в цілому ускладнюють процес екомодернізації, а саме: відсутність достовірної інформації, що перешкоджає прийняттю обґрунтованих рішень; обмеженість фінансових ресурсів, яка уповільнює розбудову відповідної інфраструктури; інертність уповноважених органів влади на державному та місцевому рівнях. Одним із ключових стримуючих чинників екологічної модернізації є наявна система фінансування сфери поводження з ТПВ, що характеризується обмеженістю резервів. З метою покращення ситуації, що склалась наразі в Україні, визначено організаційно-економічні важелі, які дадуть змогу сформувати фінансове підґрунтя екологічної модернізації полігонів ТПВ та перейти на європейські засади поводження з відходами.