Формування стратегічного потенціалу сталого розвитку України у контексті розбудови нової регіональної карти - Алимов, О.М.; Драган, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Зосереджено увагу на питаннях розробки теоретико-методологічних засад формування стратегічного потенціалу сталого розвитку (СПСР) України у контексті розбудови нової регіональної карти. Поглиблено його теоретичні основи, що базуються на авторській концепції макросистемної еволюції вітчизняної економіки в умовах ресурсних обмежень; виокремлено головні компоненти та обґрунтовано їхню сутність. Визначено конститутивно-ключові компоненти стратегічного потенціалу в умовах сталості, а також їхній зміст з використанням діалогової першооснови синергетики, що поглиблює методологію досліджень потенціалів, згрупованих за чотирма складовими – матеріальною; факторною; макроосновою; системно-універсального функціонування. Розроблено технологію управління адаптивного типу, в якій поєднано оптимізаційні методи, засоби і регулятори мобілізації резервів забезпечення надійності функціонування економічної системи держави. Запропоновано алгоритм побудови оптимізаційної моделі макроекономічного регулювання в умовах сталості. Визначено домінанти економічного зростання за аналітичними формами економічних функцій базових характеристик ключових видів діяльності за фактором «об’єкт-аналог».