Модель нової системи екологічного оподаткування в умовах децентралізації владних повноважень - Сухіна, О.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Розроблено алгоритм формування моделі нової системи екологічного оподаткування (реформування механізму екологічного оподаткування) в умовах децентралізації владних повноважень в Україні. Здійснено аналіз оцінок вартості асиміляційних послуг екосистем, справляння основних екологічних податків в економічно розвинених зарубіжних країнах. Розроблено методичний підхід до визначення розміру екологічної ренти як різниці між прибутком господарюючого суб’єкта, котрий безкоштовно використовує асиміляційний потенціал природи, та середнім прибутком господарюючих суб’єктів (у певній галузі), що максимально відновлюють асиміляційні функції екосистем. Запропоновано методологічний підхід до визначення розміру рентної плати за використання асиміляційних послуг екосистем – екологічного рентного платежу, а також нову систему екологічного оподаткування. Розроблено методологічний підхід до оцінки вартості роботи асиміляційного потенціалу навколишнього природного середовища (лісів, води, повітря, ґрунтів) на основі оцінки вартості штучної утилізації відходів та ін. Науково обґрунтовано, що вартість асиміляційних послуг екосистем можна умовно прирівняти саме до вартості штучної утилізації відходів, оскільки здійснюється певна робота. Умовно можна порівняти вартість роботи асиміляційного потенціалу ґрунту з переробки дерев’яних дощок (багаторічне перегнивання) та сміттєспалювального заводу «Енергія» з їх утилізації. Запропоновано схему диференціації рентної плати за використання асиміляційних послуг екосистем. Розроблено методологічні підходи до розподілу екологічної ренти між державою, регіонами (у т.ч. децентралізованими одиницями) і кожним громадянином.