Екосистемні послуги в системі стимулювання сталого розвитку територій - Шпильова, Ю.Б.; Носуліч, Т.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Стаття присвячена актуальній проблемі сьогодення – дослідженню місця екосистемних послуг у забезпеченні економічного, екологічного та соціального розвитку територій України. Обґрунтовано, що оцінка екосистем сприяє поглибленню розуміння зв’язків між ними та доходами людей, демонструє їх економічний потенціал, виявляє можливості політичних і управлінських рішень для підтримки сталості екосистемних послуг, узгодження з потребами людей тощо. Формування національного ринку екосистемних послуг передбачає проведення основоположних стратегічних наукових та прикладних екологічних, економічних й інших галузевих досліджень, а також створення ефективної нормативно-правової бази. Саме тому авторами проаналізовано сучасні наукові доробки у цій сфері, трансформоване власне трактування поняття «екосистемні послуги». Досліджено принципи їх формування, сутність і механізми плати за них. Окреслено основні види фінансових взаємовідносин (схем) у цій сфері діяльності: державні, приватні, державно-приватні, комерційного обміну та природоохоронні банківські / компенсаційні схеми. Запропоновано заходи щодо стимулювання розвитку ринку екосистемних послуг України.