Інституціональні передумови впровадження Директиви 2008/56/ЄС про встановлення рамок діяльності співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища в Україні - Коржунова, Н.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами зумовило певні зобов’язання щодо приведення вітчизняного законодавства у відповідність до вимог європейського права. Важливе значення для України має імплементація Директиви 2008/56/ЄС про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища (Рамкова Директива про морську стратегію), оскільки використання морського середовища з урахуванням екосистемного підходу та принципу інтегрованого управління сприяє поліпшенню стану довкілля, збереженню біорізноманіття, розвитку галузей морегосподаського комплексу, перш за все рибальства, аквакультури, рекреації й туризму. Директива 2008/56/ЄС спрямована на досягнення доброго екологічного стану морських вод і захисту морських ресурсів, від яких залежить економічна та соціальна діяльність. Основні етапи реалізації цього документа включають: 1) набуття чинності законами, підзаконними актами та адміністративними положеннями, необхідними для виконання Директиви 2008/56/ЄС; визначення уповноваженого органу (органів) влади, відповідального за її впровадження; 2) початкову оцінку сучасного стану морських вод; визначення їх доброго екологічного стану; встановлення екологічних цілей та індикаторів для морських вод; розробку програми моніторингу для здійснення поточної оцінки та регулярного оновлення цілей; 3) підготовку комплексу заходів для досягнення доброго екологічного стану. Аналіз можливостей впровадження Директиви 2008/56/ЄС свідчить, що на сьогодні існує низка проблем інституціонального, фінансового, технологічного та інформаційного характеру, які можуть вплинути на ефективність реалізації її положень. Перш за все вдосконалення потребує нормативно-правова база щодо охорони морського середовища та регулювання діяльності морегосподарського комплексу. Для інтеграції екологічної політики в інші сектори необхідна скоординована та узгоджена діяльність представників влади, бізнесу й громади. Важливим питанням є вдосконалення організаційної структури та розробка програми заходів для державного екологічного моніторингу морського середовища як на національному, так і регіональному рівнях. Враховуючи обмеженість фінансових ресурсів, виникає необхідність створення портфеля інвестиційних проектів, спрямованих на вирішення проблем охорони морського середовища.