Мушлі молюсків з Мотронинського городища - Балашов, І.О.; Могилов, О.Д. (Археологія і давня історія України, 2019)
Під час дослідження Мотронинського городища скіфського часу на Черкащині, у нашаруваннях VI—V ст. до н. е. виявлено мушлі трьох видів наземних молюсків: Helix pomatia, Austrotachea vindobonensis та Fruticicola fruticum. Усі ці види зустрічаються в даній місцевості і зараз. Оскільки вважалося дискусійним, чи не виникли популяції H. pomatia в Придніпров'ї внаслідок недавнього завезення людиною, суттєвим є доказ присутності цього виду в даній місцевості протягом щонайменше 2400 років. Характер пошкоджень на мушлі H. pomatia свідчить про те, що молюск був вжитий у їжу людиною.