Вплив селективних і лінійно-селективних способів рубок догляду на формування культур сосни звичайної в Південному Лісостепу - Тарнопільська, О.М.; Пономарьов, О.А. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Досліджено вплив рубок догляду різної інтенсивності за селективним і лінійно-селективним способами, на таксаційні показники, диференціацію та продуктивність середньовікових штучних насаджень сосни звичайної в умовах південного Лісостепу. Добрий санітарний стан, високі таксаційні показники і значна кількість панівних дерев у середньовікових штучних насадженнях сосни звичайної, сформованих під впливом лінійно-селективних зріджувань, свідчать про можливість застосування у культурах до 20-річного віку такого способу рубок догляду навіть високої інтенсивності, зважаючи на простоту його технології і економічні переваги.