Екосистемний концепт модернізації територіальних природно-господарських комплексів - Клиновий, Д.В.; Мороз, В.В.; Петровська, І.О. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Визначено що унікальні територіальні природно-господарські комплекси України створюють надзвичайно сприятливі умови для розвитку багатьох галузей економіки. Розглянуто систему управління такими комплексами як систематизований набір засобів і механізмів залучення природних багатств територій, представлених земельним, водним, лісовим, мінерально-сировинним та іншими видами природних капіталів, у сферу суспільного виробництва, який через природно-господарські відносини забезпечує охорону та ефективне використання природних ресурсів для потреб національного господарства. Розроблено інноваційний концепт модернізації системи управління територіальними природно-господарськими комплексами на основі екосистемного підходу та ідеї системно-структурного кластерно-корпоративного управління розвитком природно-антропогенних господарських утворень. Розкрито сутність і зміст вищезгаданого екосистемного концепту модернізації шляхом упровадження кластерно-корпоративної схеми та проектного підходу до використання територіальних природних капіталів у децентралізованій системі природно-ресурсного менеджменту. Запропоновано з позицій сучасних теорій бізнесу теоретико-методологічні основи модернізації таких комплексів відповідно до кластерно-корпоративного підходу формування системи структурного управління природокористуванням, принципів т.зв. нової конкуренції та хорошого врядування. Представлено екосистемну модель структурного управління сталим розвитком територіальних природно-господарських утворень на засадах «синьої» та «зеленої» економіки, а також сучасних принципів забезпечення ефективності й конкурентоспроможності бізнесу, проектного фінансування та управління.