Перспективи існування безготівкового суспільства та роль готівки у світовій фінансовій системі - Задворних, С.С. (Вісник економічної науки України, 2019)
Сучасне суспільство визначається не лише високим рівнем розвитку, а й безліччю соціальних та економічних проблем. Останніми роками все більшої популярності набуває думка, що більшість із цих проблем можна вирішити шляхом скасування готівки. Експерти та пересічні громадяни думають, що нове суспільство буде більш справедливим та прозорим із меншою кількістю злочинності, наркотиків, економічних шахрайств, немотивованих переваг для окремих категорій, суспільством, де всі платять менше податку та де є високий рівень захисту майна. Але в реальності ситуація не є настільки оптимістичною. У контексті конфіденційності життя скасування готівкових коштів означає тотальний контроль над усіма фінансовими операціями кожної людини, їх інтересами та смаками з боку банків та уряду. Крім того, для використання більшості мобільних платіжних систем потрібна геолокація – в результаті кожен буде весь час відслідковуватися у всіх сенсах цього слова. У психологічній сфері використання електронних грошей збільшить грошові витрати, оскільки використання готівки поєднується з відчуттям болю, коли люди їх витрачають, а електронні гроші для більшості людей є не такими важливими, особливо для молодих людей (наприклад, як гроші в комп’ютерній грі). У соціальній сфері безготівкове суспільство створить проблеми інвалідам, людям з психічними проблемами, а також може спричинити деменцію у людей старшого віку. Кримінальний. Навіть якщо ми будемо жити в безготівковому суспільстві із сучасними тенденціями, рівень фінансових шахрайств знизиться максимум на 15%, і П. Шмідт вважає, що всі злочинці знайдуть інший шлях для своєї діяльності. Крім того, що електронні гроші та суспільство стимулюють розвиток кіберзлочинності, і вона постійно зростає, компанії, які постраждали від кіберзлочинності, витратили в результаті більше грошей на розслідування цих випадків, ніж від самих дій злочинців. Безробіття. Перш за все, система готівкового обігу є величезною. Дуже багато людей створюють, розробляють дизайн, перевіряють, друкують, збирають, розповсюджують готівку, а також щодня працюють у банках, касах, магазинах тощо. Також багато компаній виробляють речі, пов’язані з готівкою. Від гаманців до банкоматів. Усі ці галузі більше не існуватимуть і всі люди втратять роботу. Економіка. Однією з головних причин скасування готівки було те, що в безготівковому суспільстві неможливо буде встановити негативну ставку національної валюти, і разом з цим буде менше економічних криз. Але німецькі економісти вивчали таку можливість і довели, що це реально і в такий ситуації буде складніше боротися з кризою, а коштуватиме це набагато дорожче для уряду та людей, оскільки всі існуючі фінансові інструменти, які уряд може використовувати для виправлення ситуації, створені лише для готівкового обігу і працюють з ним. Технічні. Електронні системи можуть бути зруйновані. Окрім цього, у разі війн чи інших конфліктів люди можуть зруйнувати Інтернет-зв’язок по всій країні, а мешканці втратять усе і не матимуть можливості навіть дістатися додому. Загалом, електронні платежі – це частина нашого життя, і вони в сучасних умовах є дуже зручними. Але скасування готівкових коштів створить більше проблем для людей та організацій. Це означає, що такий напрям не може бути правильним вибором у найближчому майбутньому.