Оцінка рівня соціальної безпеки на ринку праці України та напрями її забезпечення - Бондаревська, К.В. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті визначено необхідність забезпечення соціальної безпеки на ринку праці України в контексті врахування принципу соціальної справедливості, проведено комплексну рейтингову оцінку ключових показників ефективності ринку праці в регіональному вимірі за допомогою авторського підходу. Зокрема, у якості основних індикаторів ефективності ринку праці було запропоновано показники: рівня економічної активності та зайнятості населення, рівня економічної активності та зайнятості працездатного населення, рівня безробіття, середньооблікової чисельності працівників, середньої заробітної плати, індексу реальної заробітної плати. В результаті дослідження було обґрунтовано основні напрями вирішення кризових явищ на ринку праці з урахуванням необхідності формування дієвого механізму соціальної безпеки, серед яких: забезпечення взаємодії ринку праці та ринку освітніх послуг за рахунок стимулювання роботодавців до співпраці з вищими навчальними закладами та формування системи спільних заходів з метою підготовки висококваліфікованих фахівців та їх подальшого працевлаштування; впровадження практики фінансового заохочення підприємств на прийняття молодих фахівців – випускників навчальних закладів (надання дотацій); податкові пільги для підприємств, що приймають на роботу молодь; розвиток нестандартних та інноваційних форм зайнятості (досвід Данії та Нідерландів щодо поєднання гнучкості ринку праці з нестандартними формами зайнятості з метою вирішення проблеми безробіття); інформаційна допомога щодо заснування і ведення бізнесу, навчання внутрішньо переміщених осіб, їх перепідготовка та підвищення кваліфікації; підвищення соціальних стандартів, реформування пенсійної системи та вдосконалення механізму соціального захисту, особливо соціально-вразливих верств населення; моніторинг і контроль рівня бідності та рівня доходів населення. Визначено, що з метою покращення ситуації та нейтралізації регіональних диспропорцій є необхідним формування ефективної державної політики, що враховуватиме не лише прямі, а й опосередковані фактори впливу на ринок праці, а також надасть можливість покращити стан зайнятості та рівня добробуту населення України.