Людський капітал в економічній системі сучасного суспільства: механізм формування, інвестиції та перспективи розвитку в Україні - Жуков, С.А.; Зеліч, В.В.; Сойма, С.Ю. (Вісник економічної науки України, 2019)
У результаті проведеного дослідження з’ясовано проблеми розвитку людського капіталу та основні передумови забезпечення його конкурентоспроможності. Проаналізовано динаміку видатків на розвиток освіти та охорони здоров’я зведеного бюджету України та запропоновано заходи щодо поліпшення економічної ситуації в Україні та забезпечення розвитку людського капіталу. Визначено основні види інвестицій у людський капітал за рівнями та суб’єктами інвестування. Представлено механізм формування людського капіталу. Обґрунтовано, що для стратегічного розвитку людського капіталу України та досягнення рівноваги та збалансованості економіки в умовах глобалізації необхідна модернізація державної політики в галузі освіти, а саме, створення системи освіти, орієнтованої на формування та розвиток навичок і компетенцій людини, необхідних для інноваційної діяльності.